Siirry pääsisältöön

Kai tämä oli välttämätöntä

Kai tämä oli välttämätöntä: että jossakin välissä perustaisin kirjablogin. Olen pitänyt yhtä blogia, 500 and 1 -nimistä (500and1.blogspot.fi) levyblogia, jo kohta neljä vuotta, mutta silti mielessäni on vain käväissyt ajatus kirjablogin aloittamisesta. Olen aina ollut ”liian kiireinen” tai kenties olen ollut kokonaisvaltaisen tympääntynyt kirjablogeihin formaattina, että en ole tullut tosissani harkinneeksi moisen pystyttämistä. No, tässä se nyt sitten on, behold!

Ensimmäiseksi pari sanaa siitä, millainen blogi Ai niin! tulee olemaan. Kaikki 500 and 1 seuranneet saattavat arvatakin, että tyylini on kauniisti sanottuna rönsyilevä ja monipolvinen, suorasukaisemmin ilmaistuna vittumaisen epäselvä, punaisen langan jatkuvasti kadottava ja toisinaan riidanhaluinen. Sitä samaa on luvassa täälläkin, tällä kertaa kirjoista. Lisäksi, aivankin kuten 500 and 1:ssä, Ai niin! ei ole arvostelublogi: mitään arvosanoja en anna, mitään perinteisen arvostelutekstin kaavaa en aio seurata ja muutenkin naputtelen mitä milloinkin haluan, joskus jopa asiaakin. Teksteistä paljastuu, toivon, tapa, jolla kaltaiseni wannabe-kirjailija lukee kirjoja, hyvässä ja pahassa.

En aio myöskään seurata kirjablogiformaattia kuin korkeintaan viitteellisesti. Olen ollut kuolettavan kyllästynyt tavanomaisiin kirjablogeihin, jotka on kaikki rakennettu samoin: ensin kerrotaan lukijan suhde kirjaan/kirjailijaan, sitten kerrataan kirjan juoni vapaamittaisesti ja loppuratkaisua spoilaamatta, ja vasta lopuksi annetaan jokin ympäripyöreä mielipide ja arvosana, joka kertoo tai sitten ei kerro mitään. En tiedä teistä, mutta ainakin itse etsin lähtökohtaisesti blogitekstejä kirjoista, joista olen jo kiinnostunut, joten miksi helvetissä haluaisin tietää kirjan juonen, jos tahtoisin vain kuulla blogaajan mielipiteen – eli onko kirja lukemisen arvoinen ja millä perusteilla. En halua kuulla juonitiivistelmää, vaan haluan lukea koko juonen kirjasta, get it? Itse aion kertoa juonesta vain sen verran kuin koen milloinkin välttämättömäksi – jonkin yksittäisen kohtauksen, jolla havainnollistan pointtiani, tai tarinallisen pääidean, jonka kuultuaan blogia lukenut kiinnostuu tai ei kirjasta. Mielipidettä on luvassa yhtä päätöskappaletta ja mielipiteen numeroksi typistävää arvosanaa enemmän. Jos siis haluatte tietää, mitä olen mieltä mistäkin kirjasta, joudutte lukemaan tekstin.


Tässäkin taitaa olla jaarittelua enemmän kuin riittävästi. Sen sanon vielä, kuitenkin, että mitään aikataulua en blogiteksteille aseta, vaan kirjoitan lukemistani ”vapaa-ajan” kirjoista (eli kirjoja, joita en lue esim. tietokirjaprokkistani varten, koska kuka oikeasti jaksaa lukea, kun saivartelen noitavainotutkimuksen nyansseista viidettäkymmenettä kertaa vuoden sisään?) kun saan kirjoja luetuksi. Pääasiassa lukemistoni on kaunokirjallisuutta ja historiallista tietokirjallisuutta, mutta ei missään nimessä pelkästään; onkin hyvä pitää mielessä, että kaltaiseni bibliofiilin lukemisto voi olla melkein mitä vain.

Mistäkö blogin nimi tulee? 500 and 1 -blogia seuranneet ovat varmaan huomanneet, että toisinaan minulle tulee luovuuden/ajankäytön tehokausi, jolloin suollan viikossa koko kuukauden tekstit. Nuo tehokaudet johtuvat siitä, että tulen ajatelleeksi, "ai niin, blogi!" Siispä tämä on Ai niin! -blogi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Haruki Murakami, Komtuurin surma

Mikael Junger on kirjoittanut yhden typerimmistä twiiteistä pitkään aikaan. Siinä hän valittelee, kuinka kirjojen ”vakioitu pituus”, noin kolmesataa sivua, on useimmiten liikaa; kuulemma kirjoittajat tuhlaavat kaikkien aikaa, kun eivät tiivistä sanottavaansa alle sataan sivuun. Tiedättekö sen ilmiön, että jos netissä kukaan puhuu lihansyömisen vähentämisestä – saati sitten kasvisyönnistä tai veganismista – vaihtoehtona oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi, jostain ilmaantuu (Venäjän hallituksen rahoittamia, kuka ties) nettitrolleja öyhöttämään, että menenpä tästä grillailemaan pekonia diesel-Saabini pakoputkella, ihan näin kiusaksi. No, ihan näin sivistystyksettömien satiaisten kiusaksi luin loppuun Haruki Murakamin Komtuurin surman , jonka sivumäärä on jotain muuta kuin ”vakioitu kolmesataa” tai alle sen. Komtuurin surman pitikin olla kesäprojektini, mutta en silti osannut odottaa millainen urakka sen lukeminen olisi. Pidän Murakamista, kuten toivottavasti kaikki tietävät, m

Markku Ruotsila, Sydänmaiden kapina & Markus Tiittula, Valkokaavuista punahattuihin

Olen pitänyt blogin kanssa pienimuotoista hiljaiseloa, koska olen keskittynyt lukemaan teoksia, jotka sivuavat erästä kirjaprojekti-ideaani enkä täten halua/aio kirjoittaa niistä blogitekstejä. Siitä huolimatta olen löytänyt kelvollisesti aikaa lukea kaikkea muutakin, niin sanotusti vähemmän relevanttia. Päädyin lukemaan kaksi Trumpia ja jenkkiläistä (ääri)oikeistoa ruotivaa kirjaa, joiden lähestymistavat ovat niin erilaiset, että en voi vastustaa kiusausta vertailla niitä. Kirjoista ensimmäinen, Markku Ruotsilan Sydänmaiden kapina, on kaksikosta akateemisempi. Sydänmaiden kapina pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, miksi Donald Trump valittiin presidentiksi – minkälaisia historiallisesti rakentuneita äänestäjäkuntia hän onnistui houkuttelemaan taakseen? Ruotsilan lähestymistapa on varsin tyypillisen akateemista eli (suhteellisen) puolueetonta ja erittäin huolellisesti perusteltua. Jokainen pääluku päättyy siihen, kuinka Ruotsila linkittää Trumpin yhteen käsittelemänsä aihe

Joe Hill, The Fireman

Tällä kertaa blogitekstini on hitusen toisenlainen: toisin kuin jokaisen aiemmin käsittelemäni kirjan kohdalla, en lukenut Joe Hillin The Fireman ia loppuun. Luin ensimmäiset noin 150 sivua, kunnes totesin kyllästyneeni niin lopullisesti, että siirryn mieluummin johonkin muuhun kirjaan. Suurin syy kyllästymiseeni oli kirjan kokonaisvaltainen tylsyys, mutta ei tapahtumien puuttumisen, vaan niiden tavanomaisuuden ja ennalta-arvattavuuden takia. Ensimmäisen sadan sivun aikana yhteiskunta, sellaisena kuin se on, tuhoutuu, tai ainakin sirpaloituu sairaiden ja terveiden klikkeihin – päähahmo Harper on saanut tartunnan taudista, mutta yrittää vältellä kohtaloaan (kuolemaa joko taudin tai terveiden toimesta), koska hän on raskaana. Tähän päälle psykoottinen aviomies, joka on puuduttavan yksiulotteinen, ja jos aluksi hänen käytöksensä on laskettavissa vain hysterian piikkiin, pian Harper huomaa miekkosen olleen aina totaalipaskiainen ilmeisesti sen takia, ettei kirjassa saisi olla liikaa mor