Siirry pääsisältöön

Satu Lidman & Anu Koskivirta & Jari Eilola (toim.), Historiantutkimuksen etiikka

Juu, tiedän, tiedän, on kulunut jo melkoinen tovi edellisestä blogitekstistä. On ollut kiireitä, ymmärräthän? Muuan isompi Proggis on kalkkiviivoillaan ja olen käyttänyt lähes kaiken edes etäisesti kelvollisen liikenevän aikani sen edistämiseksi, joten ns. arki- ja hupilukeminen ovat kärsineet. Lisäksi olen viime aikoina lukenut huvikseni aktiivisemmin toista, 800-sivuista historiallista romaania, joka ei ole kevyttä metroluettavaa, ja koska aikaa lukemiselle on ollut liian vähän, tämä(kin) näkyy blogin päivityshitaudessa. 500 & 1 -blogin tilanne on vielä karumpi… huoh.

No, niin tai näin, kuulin kenties kuukausi, ehkä puolitoista takaperin uunituoreesta historiallisesta tiedekirjasta, joka myi itsensä minulle jo pelkällä otsikollaan: Historiantutkimuksen etiikka. Okei, ei ehkä se kaikkein myyvin otsikko, mutta aihe, jota pidän erittäin kiinnostavana sekä tärkeänä; tähän päälle vielä se, että kirjan toimittajien joukossa on kaksi suuresti arvostamaani suomalaista tutkijaa sekä kirjoittajien joukosta löytyy muita kovanluokan tutkijoita emeritusprofessori Jorma Kalelaa myöten. Nyt kirja on sitten luettuna – tai, no, ainakin pääosin luettuna – ja kiinnostavasta aiheestaan ja kovista tekijöistä huolimatta se oli pettymys, koska aiheesta ei saatu kaikkea mahdollista irti.

Suurin ongelma, uskoisin, on kirjan rakentuminen artikkelien varaan – samasta aiheesta saisi kerrassaan erinomaisen monografian, jossa moraalifilosofiaan orientoitunut historioitsija pohtii historian etiikkaa, sen tutkimusta ja tutkimusten vaikutusten eettisiä puolia kokonaisvaltaisesti. Jotakin kuvaamani kaltaista toivoin Historiantutkimuksen etiikalta, mutta kirja on liian paljon sitä, kuinka tutkijat kertovat omista tutkimuksistaan ja länttäävät päälle ylimalkaista ja usein turhan ympäripyöreää filosofista pohdintaa, joka on joko liian yleismaailmallista tai liian spesifiä ollakseen hyödyllistä muille kuin samasta tai samankaltaisesta aiheesta tutkimusta tekeville. Tulee fiilis, että artikkelit on kirjoitettu mentaliteetilla: ”mä tutkin tämmöistä mun väikkärissä/proggiksessa ja siinä on tämmöisiä mageita juttuja ja kai teitä nyt kiinnostaa tää mun aihe koska kaikkiahan tää kiinnostaa ja ai niin sitä etiikkaakin piti pohtia perkele sivumäärä loppuu…” Olisin toivonut, että kukin kirjoittaja olisi pureutunut yksittäisiin eettisiin probleemiin ja punninnut niitä historiantutkimuksen näkökulmasta, mielellään (omasta) tutkimuksesta esimerkkejä heittäen; nyt homma on nurinkurin, ikään kuin esimerkit edellä ja probleemia heitellen.

Inhottaa kirjoittaa näin negatiivisesti, koska kirjan aihe on hyvä ja tärkeä ja ei Historiantutkimuksen etiikka ole niin heikko artikkelikokoelma kuin annan tässä ymmärtää, mutta olin silti pettynyt kirjaan. Tämä, epäilemättä, johtui omista ennakko-odotuksistani ja -toiveistani. Joukkoon mahtui muutama hyvä artikkeli, muutama erinomainen tietolaatikko sekä loistava Reima Välimäen artikkeli inkvisition tutkimisen eettisistä probleemoista. Välimäen artikkelin erinomaisuus johtuu epäilemättä osin siitä, että omat (tutkimus?)intressini ovat lähellä Välimäen aihetta, mutta tämä ei yksistään riitä vastaukseksi: mielestäni Välimäki onnistuu kulkemaan yksityiskohtaisuuden ja yleismaailmallisuuden välisellä narulla paljon paremmin kuin muut kirjoittajat. Hän antaa suoria ja selkeästi ilmaistuja eettisiä probleemakohtia, joita inkvisition (yms.) tutkijoiden tulisi pohtia työskennellessään.

Historiantutkimuksen etiikka on ihan selvästi tarkoitettu historianammattilaisille tai vähintään maisterivaiheen opiskelijoille, ja takakannessa mainostettava soveltuvuus sukututkijoille liittynee lähinnä tietolaatikkoihin. Sukututkijoita tai ei-historianammattilaisia aliarvioimatta en jaksa uskoa, että kovin moni kiinnostuu palavasti kuinka Suomen romanien historiikin syntyprosessi kulki tai usein toistettu lähteiden moniäänisyyden esille tuomisen hienosyisistä ongelmista ja implikaatioista. Ongelmistaan (jotka, kuten mainittua, luultavasti ovat vain ennakkoasenteeni ja -odotusteni syytä) huolimatta kirjaa voi suositella historiantutkimuksen (painotus sanalla tutkimus) moraalifilosofisemmasta pähkäilystä… tai jos satut olemaan todella innostunut jostakin kirjan artikkelin aiheesta.


Koska kirja on artikkelikokoelma, ensimmäistä kappaletta ei tarvinne kirjoittaa alle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Petri Silas, Alexi Laiho - kitara, kaaos & kontrolli

Olen useassa eri asiayhteydessä maininnut, että Children of Bodomin musiikki, etenkin yhtyeen kolmoslevy Follow the Reaper (2001), on vaikuttanut kehitykseeni niin musiikkimakuni kuin persoonallisuuteni tiimoilta enemmän kuin mikään muu taide- tai viihdetuote. Lähimmäs pääsee David Eddingsin Belgarionin taru -fantasiakirjasarja, mutta Eddingsin kirjat olisivat luultavasti jääneet lukematta, mikäli en olisi koskaan hurahtanut metallimusiikkiin, mikä puolestaan tapahtui Bodomin musiikin kautta. Kovimmat Bodom-fanivuoteni ovat takana päin, mutta myönnän silti jännittäneeni Alexi Laihon haastattelemista armon vuonna 2019 ja kyllähän miekkosesta tehty elämänkerta oli luettava tuoreeltaan. Alexi Laiho – kitara, kaaos & kontrolli on pinnallinen elämänkerta miekkosesta, jonka elämästä voisi saada paljon mehukkaammankin kirjan. Liekö ratkaisun takana managementti, kustantamo, Laiho itse tai kirjan haastatteluista kokoon parsinut Petri Silas (tai kaikki/jotkin mainituista), mutta ...

Erich Maria Remarque, Länsirintamalta ei mitään uutta

Vaikka olen mukana lukuhaasteessa jo kolmatta vuotta putkeen, en juuri anna lukuhaasteen kohtien vaikuttaa lukemiseni valitsemiseen. Luen mitä luen ja valikoin sitten kohdan, johon se sopii. Tällä kertaa, kuitenkin, kiinnitin huomiota Helmetin lukuhaasteen listauksessa kohtaan ”kirja, joka liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan” ja käsitin, että perkele, en ole lukenut ensimmäisestä maailmansodasta kertovaa romaania pitkään aikaan – ja kun hyllystä löytyy se ultimaatinen ensimmäistä maailmansotaa käsittelevä romaani, miksikäs ei? Erich Maria Remaquen Länsirintamalta ei mitään uutta oli yksi aikansa kiistellyimpiä romaaneja, ainakin Saksassa. Se ilmestyi kymmenen vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen ja vain karvan yli kahdessasadassa sivussa se tiivistää hirmuisen määrän kokemuksia ja mielikuvia sodasta, jonka piti päättää kaikki sodat. Sotilaat ovat vain ihmisiä, jotka haluavat sodan loppuvan; he eivät halua sotia, he eivät halua tappaa, he sympatisoivat (kuten...

Joe Hill, The Fireman

Tällä kertaa blogitekstini on hitusen toisenlainen: toisin kuin jokaisen aiemmin käsittelemäni kirjan kohdalla, en lukenut Joe Hillin The Fireman ia loppuun. Luin ensimmäiset noin 150 sivua, kunnes totesin kyllästyneeni niin lopullisesti, että siirryn mieluummin johonkin muuhun kirjaan. Suurin syy kyllästymiseeni oli kirjan kokonaisvaltainen tylsyys, mutta ei tapahtumien puuttumisen, vaan niiden tavanomaisuuden ja ennalta-arvattavuuden takia. Ensimmäisen sadan sivun aikana yhteiskunta, sellaisena kuin se on, tuhoutuu, tai ainakin sirpaloituu sairaiden ja terveiden klikkeihin – päähahmo Harper on saanut tartunnan taudista, mutta yrittää vältellä kohtaloaan (kuolemaa joko taudin tai terveiden toimesta), koska hän on raskaana. Tähän päälle psykoottinen aviomies, joka on puuduttavan yksiulotteinen, ja jos aluksi hänen käytöksensä on laskettavissa vain hysterian piikkiin, pian Harper huomaa miekkosen olleen aina totaalipaskiainen ilmeisesti sen takia, ettei kirjassa saisi olla liikaa mor...