Siirry pääsisältöön

Hilary Mantel, Susipalatsi

Tiedän, voi kuinka tiedänkin: edellisestä blogimerkinnästä on aikaa enemmän kuin kehtaan myöntää (tai jaksan selvittää). Useita viikkoja joka tapauksessa. En ole edelleenkään istunut käsieni päällä tuona aikana (mitä nyt välillä, mutta eikös se ole ihan ok?), vaan kirjoitus-, muokkaamis- ja lukemishommia on piisannut. Monet varmasti jo tietävätkin, mutta mainittakoon ihan for the record, että esikoistietokirjani Jumalan viholliset ilmestyy tammikuussa Like Kustannuksen kautta – infoa siitä löytyy esim. täältä: http://like.fi/kirjat/jumalan-viholliset/. Tämä proggis on vaatinut viime aikoina paljon aikaa ja jaksamista, joten hupilukeminen on jäänyt paitsioon ja koska kirjoitan tähän blogiin vain hupilukemistani kirjoista, päivitysväli on venähtänyt. Osasyy on myös romaanilla, jonka sain (vihdoin ja viimein) puristettua loppuun: Hilary Mantelin Susipalatsi on erinomainen mutta paksu ja vaikea kirja.

Susipalatsi on noin 800 sivua tuhti – mitta, joka ei ole missään nimessä välttämättä ikuisuusprojekti kaltaiselleni lukijalle, jonka suosikkikirjat liikkuvat vieläkin älyttömämmissä sivumäärissä *kröh*4321*kröh*. Kirjan lukemista hidasti sen rakenne ja tyyli, jo aiemmin mainittujen kiireiden takia: Mantel lähtee siitä oletuksesta, että lukija tuntee Englannin reformaatiota vähintäänkin keskinkertaisesti. Henkilölistaus on mittava ja informaatioköyhä, toimijoiden kuvaukset aikakauteen perehtymättömille riittämättömiä ottamaan selkoa syy-seuraus- sekä liittolaisuussuhteista. Esim. jos lukija ei tunne Thomas Morea, jatkuvat viittaukset Utopiaan (joita ei välttämättä tehdä Moreen liittyvissä asioissa, siis) jäävät vieraiksi. Jotkin avaintapahtumista kerrotaan viitteellisemmin kuin 99% historiallisten romaanien kirjottajista tohtisi. Koska lukijan oletetaan tuntevan aihepiiriä ainakin suunnilleen, annan spoilerivaroituksen kaikille kirjasta kiinnostuneille ja tapahtumia tuntemattomille, sillä juonesta puhuminen ilman spoilereita ei ole, kiitos Mantelin tyylivalinnan, mahdollista.

Mainitut 800 sivua kuluvat kertomalla Thomas Cromwellin noususta valtaan. Cromwell on aateliton sepän poika, joka älynsä ja oveluutensa avuilla nousee kuninkaasta seuraavaksi. Susipalatsi alkaa kardinaali Thomas Wolseyn lankeemuksesta/kuolemasta ja päättyy alkukesään 1535 eli Thomas Moren teloitukseen. Kirja ei siis käsittele Henrik VIII:n libidoa tai kruununprinssiunelmia, vaan juurikin Cromwelliä, hänen kunnianhimoaan ja pragmaattisuutta. Tuona aikana Cromwell muuttuu kardinaalin avustajasta kuninkaan oikeaksi kädeksi, joka masinoi (esimerkiksi tässä Susipalatsi on erittäin ambivalentti) Henrik VIII:n avioeroaikeet reformaatioksi. Syytä/kunniaa reformaatiosta ei vyörytetä yksinomaan Cromwellin niskoille, mutta Mantelin käsittelyssä hänen roolinsa on tärkein tai ainakin tärkeimpiä Anne Boleynin ohella; Mantel ei jätä arvailujen varaan sitä, että Cromwell sympatisoi protestantteja ja tämä toimii yhtenä kirjan tärkeimmistä vastakkainasetteluista nousevan protestantin Cromwellin ja laskevan jäykän katolisen Moren välillä. Susipalatsi on ilmiselvästi trilogian ensimmäinen osa – se käsittelee Cromwellin valtaannousua, toinen (oletettavasti) valta-asemassa oloa ja kolmas enemmän kuin hiukan Moreen verrattavalla tavalla tapahtuvaa romahdusta. En ole siis samaa mieltä suomentajan jälkisanoissa mainitsemasta väitteestä, että kirja päättyy kesken, koska pääjännite on ratkennut ja Cromwell on voittanut.

Mantelin tyylilliset ratkaisut ovat suvereeneja ja myös taiteellisesti kunnioitettavia: hän kuljettaa tarinaa hitaasti eteenpäin, malttaen pysähtyä pieniin ja näennäisen merkityksettömiin hetkiin, siirtyen siitä luontevasti seuraavaan piilotettujen tai korkeintaan puolittain esillä olevien merkitysten täplittämään keskusteluun ja niin edelleen. Rakenteessa on hieman tajunnanvirtamainen fiilis, kun yksi luku saattaa olla mitä vain n. sadan tai kahden sivun väliltä ja ne saattavat käsitellä yhtä aamurukousta tai valtapolitiikka ja Cromwellin naissuhteita ja Henrikin neuvonpitoja ja… Lähtökohtaisesti rakenne toimii oikein hienosti, mutta kuten alussa varoitin, kirja ei ole helppo ja varomaton lukija joutuu raapimaan päätään erikoisten aihe- ja tapahtumaloikkien aikana ja etsimään yhteyksiä, vaikka niitä ei olisikaan.

Johtopäätökseni kirjasta on se, että aion suositella Susipalatsia mahdollisimman monille mutta en voi suositella sitä varauksetta kellekään. Itse kuuntelin Yalen yliopiston Youtubeen laittaman luennon Englannin reformaatiosta ja selailin Wikipediaa kirjan lukemisen ohessa ja silti olin toistuvasti hieman pyörällä päästäni henkilöistä ja heidän nimistään ja titteleistään. Asiantuntevalle ja paneutumisvalmiille lukijalle Susipalatsi on nautinto, muille helposti kurimus.

Aloituskappale, joka on jälleen englantilaisittain/jenkkiläisittäin yksivirkkeinen:
-Alahan nousta siitä. (s.17, suom. Kaisa Sivenius. Pokkaripainos.)

P.S. Tiedän kansikuvan olevan toisesta painoksesta. En löytänyt äkkiseltään hyvälaatuista pokkaripainoksen kantta netistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Petri Silas, Alexi Laiho - kitara, kaaos & kontrolli

Olen useassa eri asiayhteydessä maininnut, että Children of Bodomin musiikki, etenkin yhtyeen kolmoslevy Follow the Reaper (2001), on vaikuttanut kehitykseeni niin musiikkimakuni kuin persoonallisuuteni tiimoilta enemmän kuin mikään muu taide- tai viihdetuote. Lähimmäs pääsee David Eddingsin Belgarionin taru -fantasiakirjasarja, mutta Eddingsin kirjat olisivat luultavasti jääneet lukematta, mikäli en olisi koskaan hurahtanut metallimusiikkiin, mikä puolestaan tapahtui Bodomin musiikin kautta. Kovimmat Bodom-fanivuoteni ovat takana päin, mutta myönnän silti jännittäneeni Alexi Laihon haastattelemista armon vuonna 2019 ja kyllähän miekkosesta tehty elämänkerta oli luettava tuoreeltaan. Alexi Laiho – kitara, kaaos & kontrolli on pinnallinen elämänkerta miekkosesta, jonka elämästä voisi saada paljon mehukkaammankin kirjan. Liekö ratkaisun takana managementti, kustantamo, Laiho itse tai kirjan haastatteluista kokoon parsinut Petri Silas (tai kaikki/jotkin mainituista), mutta ...

Erich Maria Remarque, Länsirintamalta ei mitään uutta

Vaikka olen mukana lukuhaasteessa jo kolmatta vuotta putkeen, en juuri anna lukuhaasteen kohtien vaikuttaa lukemiseni valitsemiseen. Luen mitä luen ja valikoin sitten kohdan, johon se sopii. Tällä kertaa, kuitenkin, kiinnitin huomiota Helmetin lukuhaasteen listauksessa kohtaan ”kirja, joka liittyy ensimmäisen maailmansodan aikaan” ja käsitin, että perkele, en ole lukenut ensimmäisestä maailmansodasta kertovaa romaania pitkään aikaan – ja kun hyllystä löytyy se ultimaatinen ensimmäistä maailmansotaa käsittelevä romaani, miksikäs ei? Erich Maria Remaquen Länsirintamalta ei mitään uutta oli yksi aikansa kiistellyimpiä romaaneja, ainakin Saksassa. Se ilmestyi kymmenen vuotta ensimmäisen maailmansodan päättymisen jälkeen ja vain karvan yli kahdessasadassa sivussa se tiivistää hirmuisen määrän kokemuksia ja mielikuvia sodasta, jonka piti päättää kaikki sodat. Sotilaat ovat vain ihmisiä, jotka haluavat sodan loppuvan; he eivät halua sotia, he eivät halua tappaa, he sympatisoivat (kuten...

Joe Hill, The Fireman

Tällä kertaa blogitekstini on hitusen toisenlainen: toisin kuin jokaisen aiemmin käsittelemäni kirjan kohdalla, en lukenut Joe Hillin The Fireman ia loppuun. Luin ensimmäiset noin 150 sivua, kunnes totesin kyllästyneeni niin lopullisesti, että siirryn mieluummin johonkin muuhun kirjaan. Suurin syy kyllästymiseeni oli kirjan kokonaisvaltainen tylsyys, mutta ei tapahtumien puuttumisen, vaan niiden tavanomaisuuden ja ennalta-arvattavuuden takia. Ensimmäisen sadan sivun aikana yhteiskunta, sellaisena kuin se on, tuhoutuu, tai ainakin sirpaloituu sairaiden ja terveiden klikkeihin – päähahmo Harper on saanut tartunnan taudista, mutta yrittää vältellä kohtaloaan (kuolemaa joko taudin tai terveiden toimesta), koska hän on raskaana. Tähän päälle psykoottinen aviomies, joka on puuduttavan yksiulotteinen, ja jos aluksi hänen käytöksensä on laskettavissa vain hysterian piikkiin, pian Harper huomaa miekkosen olleen aina totaalipaskiainen ilmeisesti sen takia, ettei kirjassa saisi olla liikaa mor...