Siirry pääsisältöön

Neil Gaiman, Neverwhere


Jätin blogitekstin kirjoittamatta edellisestä lukemastani kirjasta, Yuval Noah Hararin Sapiensista, koska A) olin vähemmän yllättävästi turhan kiireinen, B) kirjasta on jo sanottu paljon ja C) se linkittyy osin tämänhetkisiin tietokirja-/tutkimusintresseihini enkä halua höpistä niistä liikoja, koska epäilen niiden puuduttavan monia. Mutta Neil Gaimanin Neverwhere ei liity mitenkään mihinkään, mihin käytän ”puoliammatillisenergiaani” ja aikaani, ja kenties juuri siksi kirjan kanssa kestikin pitkään.

Pidän Gaimanin tyylistä, koska kaikki häneltä aiemmin lukemani (joskin tuota ”kaikkea” on varsin vähän) on ollut erittäin huolellisesti kirjoitettua. Hänellä on kyky tehdä aikuisillekin kirjoitetusta kirjasta lapsekkaan, sadunomaisen ja maagisen oloinen – erityisesti tämä onnistui hienosti The Ocean at the End of the Lane -romaanissa, jonka luokitteleminen YA:ksi tai vastaavasti aikuisten kirjaksi on väärin. Koska halusin lukea (tai, oikeammin, kuunnella, koska nappasin tämän äänikirjana) jotakin ei millään muotoa elämälleni relevanttia ja koska olen lukenut liian vähän Gaimania, päätin antaa mahdollisuuden Neverwherelle, jota monet tuntuvat pitävän Gaimanin uran parhaimpiin kuuluvana romaanina.

Valitettavasti en ole samaa mieltä, koska The Ocean at the End of the Lane oli moninkertaisesti parempi teos; jos Neverwhere on Gaimanin toiseksi paras kirja, arvostukseni hänen kirjoittamistaan kohtaan laski juuri huomattavasti. Ongelmana on se, että ennen Neverwhereä Gaiman oli fiktion kirjoittajana ensisijaisesti sarjakuvakäsikirjoittaja, ei romaanikirjaiija. Toki, hän oli jo vuosia aiemmin kirjoittanut Terry Pratchettin kanssa hyvällä tavalla täysin pähkähullun Good Omensin (jonka TV-sarja-adaptaatiota odotan innolla!), mutta pidän sitä poikkeuksena. Gaimanin kirjoittama Sandman-sarjakuva on minulta vielä täysin pimennossa, mutta Neverwherestä paistaa läpi sarjakuvaorientoitunut kirjoitustyyli: kirjalla ei ole niinkään juonta kuin joukko episodeja, jotka antavat kuvitelman juonesta – juuri kuten pitkissä sarjakuvissakin tai televisiosarjoissa. Kyllä, kirjalla on eräänlainen pääjuoniviritelmä, mutta se tuntuu enemmän kehystarinalta kierrokselle Gaimanin luomassa maailmassa. Paljon selittää myös se, että kirja oli alun perin ilmestyessään eräänlainen oheistuote Neverwhere-TV-sarjalle ja vaikka Gaiman on hionut tarinaa paljon alkuperäisen ilmestymisen (1996) jälkeen, kuuntelemani ”kirjailijan suosima versio” kärsi edelleen näistä lähdemateriaalin/syntytapansa ongelmista.

Neverwheren juoni on tänä päivänä varsin tuttua kauraa: tavallista, tylsää ja harmaata elämää elävä päähahmo tempautuu rinnakkaismaailmaan, josta hän ei tiedä mitään, ja joutuu osaksi suurempaa vyyhtiä ja tulee samalla ratkoneeksi omia ja muiden pulmia. Tällä kertaa maailma rakentuu Lontoon varjopuolelle – kirjan nimi maailmalle on London Below – jossa Lontoon metrokartan paikkojen nimet sekä maaginen realismi yhdistyvät keskenään. Earl’s Courtissa pidetään hovia, Islington on enkeli ja niin edelleen. Idea on hauska ja toteutettu mainiosti, mutta Lontoota kehnosti tunteville monet viittaukset ja parhaat oivallukset jäävät väistämättä käsittämättä tai irrallisiksi.

Gaiman on hyvä kirjoittaja, pidän tästä edelleen kiinni, ja tahdon uskoa, että Neverwheren ongelmat kumpuavat sen asemasta kirjoittajansa alkuvaiheen tuotantona ja oheistuotteena TV-sarjalle. Kirja ei ollut hyvä mutta ei huonokaan, vaan lopulta varsin tavanomainen, seikkailullinen tarina arkimaailman nyrjähtämisestä kyljelleen. Minun pitää joskus lukea lisää Gaimania – ja mielellään sellaista Gaimania, joka ei ollut alun perin käsikirjoitus TV-sarjalle.

Aloituskappale jää taas translitteroimatta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Markku Ruotsila, Sydänmaiden kapina & Markus Tiittula, Valkokaavuista punahattuihin

Olen pitänyt blogin kanssa pienimuotoista hiljaiseloa, koska olen keskittynyt lukemaan teoksia, jotka sivuavat erästä kirjaprojekti-ideaani enkä täten halua/aio kirjoittaa niistä blogitekstejä. Siitä huolimatta olen löytänyt kelvollisesti aikaa lukea kaikkea muutakin, niin sanotusti vähemmän relevanttia. Päädyin lukemaan kaksi Trumpia ja jenkkiläistä (ääri)oikeistoa ruotivaa kirjaa, joiden lähestymistavat ovat niin erilaiset, että en voi vastustaa kiusausta vertailla niitä. Kirjoista ensimmäinen, Markku Ruotsilan Sydänmaiden kapina, on kaksikosta akateemisempi. Sydänmaiden kapina pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, miksi Donald Trump valittiin presidentiksi – minkälaisia historiallisesti rakentuneita äänestäjäkuntia hän onnistui houkuttelemaan taakseen? Ruotsilan lähestymistapa on varsin tyypillisen akateemista eli (suhteellisen) puolueetonta ja erittäin huolellisesti perusteltua. Jokainen pääluku päättyy siihen, kuinka Ruotsila linkittää Trumpin yhteen käsittelemänsä aihe

Kimmo Tuominen, Pimeän verkon oraakkeli

Kyberpunk on scifin alagenrenä haastava, koska vaikka se on periaatteessa dystopiakirjallisuuden variantti, se toimii silti omilla säännöillään. Kyberpunk on juonivetoista, nopeatempoista ja korkealentoista scifiä, jossa reaali- ja virtuaalitodellisuudet sekoittuvat, ihmiset ovat koneita ja koneet ihmisiä ja niin edelleen. Niiden kuvailemat maailmat ovat neonväreissä kahlaavia metropoleja, joissa suuryritykset hallitsevat ja ihmishenki on halpaa – kuin villiä länttä, mutta nihilistisemmin. Yleensä kyberpunk-romaanit ovat lyhyitä, intensiivisiä ja idearikkaita. Kimmo Tuomisen Pimeän verkon oraakkeli on harvinainen tapaus siinä, että se on suomalaista kyberpunkia. Sääli, että se ei ole kovin hyvää kyberpunkia, vaan se tuntuu menevän useammin kuin kerran sieltä, missä aita on matalimmillaan. Kaikki ensimmäisessä tekstikappaleessani mainitsemani perustyylipiirteet ovat mukana: dystopinen, mustalla huumorilla* kyllästetty maailma, jossa ihmishenki on halpaa ja kaikki on (suuryri

Ari Väntänen, Stone

Ei ole kovin kontroversiaali mielipide sanoa, että Stone oli mainio yhtye, jonka merkitystä suomalaiselle metalliskenelle on vaikea yliarvioida. Etenkin No Anesthesia! (1989) kuuluu jokaisen suomalaisen metalidiggarin kokoelmiin – se on samaan aikaan hauska, kiivas että koukeroinen levy, joka kestää kuuntelua vuodesta toiseen. Siinä, eipähän tarvitse lukea kolmesataasivuista bändihistoriikkia. Olen vittumainen, koska olen kyllästymässä bändi- ja muusikkohistoriikkeihin. Ari Väntäsen kirjoittama Stone on niin hyvä bändihistoriikki kuin bändihistoriikki voi olla, mutta ongelma on siinä, että bändihistoriikin tasokatto on matalalla. En tiedä muista, mutta ainakin itse alan olla lopen uupunut samaa kaavaa toistaviin bändikirjoihin: ensin kerrotaan pääjehujen lapsuudesta, jossain välissä innostutaan musasta ja soittamisesta, sitten treenaillaan paljon, pian levytetäänkin ja keikkaillaan, kunnes homma loppuu tai saavuttaa kirjoitushetken. Sekaan ripotellaan maun mukaisesti anekdoott