Siirry pääsisältöön

J. K. Rowling, Harry Potter 1, 2 & 3


Edellisestä tekstistä on kulunut melkoinen tovi, tiedän kyllä. Kuten muualla tulin sanoneeksi, kiireeni ovat olleet luonteeltaan kumuloituvia, mikä on vaikuttanut vapaa-ajan lukemisen (ja siitä kirjoittamisen) määrään ja laatuun. Pelko kuitenkin pois, lähipäivinä pitäisi olla toinenkin teksti tulilla, koska jos kiireet ovat olleet kumuloituvia, kahden eri lukemiston päättyminen alle kymmenen tunnin sisällä toisistaan (näistä kymmenestä tunnista kahdeksan kului nukkumalla), kuvaavat lukemisen pyrähdyksellistä luonnetta.

Minulle Harry Potter -kirjat ovat nostalgisimpien kaunokirjallisten teosten joukossa, ja myönnän sen mielelläni näin heti kättelyssä. Muistan ”lukeneeni” huijaamalla kaksi ensimmäistä Potteria aikana, jolloin en voinut sietää kirjoja (ala-asteen alkupuolella eli jolloin Potterit olivat uusi juttu), koska olin niin hidas lukija. Kolmannen taisin lukea jo kokonaan – en ole varma – mutta neljännen taatusti. Myöhemmät osat luin aina tuoreeltaan, vaikka en itseäni faniksi mieltänytkään. -00-luvun aikana mikään asia ei ollut yhtä suuri kuin Harry Potter: kun uusi kirja ilmestyi, kirjakaupat järjestivät keskellä viikkoa yömyyjäisiä, joissa sadat, jopa useammat, nuoret vartoivat niteitään Harryn, Ronin, Hermionen ja kumppanien seikkailuista. Yleensä kirjat oli luettu seuraavana koulupäivänä – viimeistään sitä seuraavana –, vaikka sivumäärät paisuivat kirja kirjalta. Uskallan sanoa, että Harry Potterit olivat sukupolvikokemus aikana, jolloin sukupolvikokemuksia ei kuulemma enää ole; vaikka joku ei lukenut Pottereita, Nimbus 2000:n, Tylypahkan ja huispauksen kaltaiset termit ja nimet olivat tuttuja. Tämän takia en välitä tavallisista spoilerivaroituksista, koska jos joku ei ole vielä Pottereita lukenut, nyt olisi korkea aika korjata tilanne.

Jossakin teini-iän uhmassani ”kasvoin” Pottereista ohi, mutta nyt aikuisena ymmärrän kirjoja aivan toisella tavalla, vaikka en ole lukenut niitä sitten esiteini- ja teinivuosieni. Siksi minun oli korjattava tilanne – viimeinen niitti ”joskus sitten” -argumenttia vastaan oli havainto siitä, että kirjat ovat kaikki saatavilla Audiblessa… Stephen Fryn lukemana. Jos koskaan on ollut täydellistä roolijakoa, Stephen Fry lukemassa Harry Potterit on todella lähellä sitä. Eikä luenta petä, ei sitten ollenkaan.

Olin unohtanut – tai, koska en kahta ensimmäistä osaa ollut koskaan kunnolla lukenutkaan, en ollut koskaan tiennytkään – monia asioita alkupään kirjoista. Etenkin ensimmäisestä, Viisasten kivestä, monet yksityiskohdat olivat jääneet hämärän peittoon. Kuinka moni muistaa, että ensimmäisen kirjan ensimmäisen luvun alku on fokalisoitu hra Dursleyn kautta! Hän ihmettelee ja kauhistelee kaapuihin pukeutuneita ihmisiä, jotka halailevat toisiaan kadulla, koska Hän-joka-jääköön-nimeämättä on kuollut. Luvun puolivälissä fokalisaatio siirtyy kissaan, joka osoittautuu McGarmivaksi, kun hän on mukana pudottamassa vauva-Harrya Dursleyien kotioven taa. Valtaosa loppukirjasta kuluu tietenkin tiukasti Harry-fokalisaatiossa, kun lukija tutustuu velhomaailmaan hänen kauttaan.

Toinen asia, joka yllätti ja ihastutti, oli havainto siitä, kuinka tiukasti etenkin Viisasten kivi on kirjoitettu: kirjassa jokainen kohtaus vie lukujaan eteenpäin eikä yksikään luku ole tarpeeton. Tämä kertoo joko Rowlingin tarinankerrontataidosta tai tarkkasilmäisestä kustannustoimituksesta (tai molemmista), mutta yhtä kaikki, Viisasten kivi on todella huolella rakennettu romaani, joka valaa kaikki velhomaailman perusteet yllättävän vähäisessä sivu- ja sanamäärässä. Myöhempien kirjojen tehtävänä on vain jatkojalostaa maailmaa, tuoda pääjuttuihin lisää tekstuuria ja syvyyttä, koska pohjatyö on niin vahva. Kakkoskirja, Salaisuuksien kammio, on myös varsin tiukasti rakennettu, mutta Azkabanin vangissa sivumäärä alkaa paisua ja fokus siirtyä mysteerimäisestä maailmanlöytämisestä enemmän hahmovetoiseen suuntaan. En sano, että tämä on hyvä tai huono asia, vaan pelkästään havainnoin. Kolmoskirjassa on monia kohtauksia, jotka eivät olisi mahtuneet ensimmäiseen tai edes toiseen kirjaan, koska ne ovat juonen kannalta ei-ihan-niin merkityksellisiä. Lisäksi juonen fokus alkaa vähitellen luisua pois mysteerin selvittelystä, mikä on etenkin ensimmäisen kirjan punainen lanka, kunhan Harry ehtii Tylypahkaan asti (ja, tavallaan, ennen sitä): Sirius Mustan metsästäminen ja hänen luoma uhka ovat läsnä, mutta kolmosen aikana taidetaan kuvata kolme eri huispausottelua – kaikki hyviä kohtauksia, ei siitä mitään – ja puolentusinaa oppituntia. Tarinan tunnelma alkaa myös synketä kolmoskirjan myötä, mutta ei mitenkään erityisen radikaalisti, koska olihan kakkosessakin ollut omia groteskimpia kohtauksiaan.

Olen kuunnellut läpi vasta kolme ensimmäistä kirjaa. Voitte odottaa, että kommentoin myöhempiä kirjoja joko yksittäin tai tällaisella kokoomatyylillä. Tähän mennessä tärkeintä muistaa: 1) Harry Potterit ovat yleissivistystä, 2) ne ovat huolellisesti kirjoitettuja (turhia adverbejä on jonkin verran, mutta ne voi laskea vielä tyyliseikaksi) ja rakennettuja sekä 3) ne ovat oikeasti täyden viiden tähden kirjoja, nostalgialaseilla tai ilman. Lisäksi on mainittava suomennoksen tasosta tai indoktrinaationi vahvuudesta: muistin kaikki suomenkieliset termit ja nimet, vaikka olen juuri kuunnellut läpi alkukieliset teokset! Jaana Kapari-Jattalle kaikki propsit erinomaisesta työjäljestä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joe Hill, The Fireman

Tällä kertaa blogitekstini on hitusen toisenlainen: toisin kuin jokaisen aiemmin käsittelemäni kirjan kohdalla, en lukenut Joe Hillin The Fireman ia loppuun. Luin ensimmäiset noin 150 sivua, kunnes totesin kyllästyneeni niin lopullisesti, että siirryn mieluummin johonkin muuhun kirjaan. Suurin syy kyllästymiseeni oli kirjan kokonaisvaltainen tylsyys, mutta ei tapahtumien puuttumisen, vaan niiden tavanomaisuuden ja ennalta-arvattavuuden takia. Ensimmäisen sadan sivun aikana yhteiskunta, sellaisena kuin se on, tuhoutuu, tai ainakin sirpaloituu sairaiden ja terveiden klikkeihin – päähahmo Harper on saanut tartunnan taudista, mutta yrittää vältellä kohtaloaan (kuolemaa joko taudin tai terveiden toimesta), koska hän on raskaana. Tähän päälle psykoottinen aviomies, joka on puuduttavan yksiulotteinen, ja jos aluksi hänen käytöksensä on laskettavissa vain hysterian piikkiin, pian Harper huomaa miekkosen olleen aina totaalipaskiainen ilmeisesti sen takia, ettei kirjassa saisi olla liikaa mor

Markku Ruotsila, Sydänmaiden kapina & Markus Tiittula, Valkokaavuista punahattuihin

Olen pitänyt blogin kanssa pienimuotoista hiljaiseloa, koska olen keskittynyt lukemaan teoksia, jotka sivuavat erästä kirjaprojekti-ideaani enkä täten halua/aio kirjoittaa niistä blogitekstejä. Siitä huolimatta olen löytänyt kelvollisesti aikaa lukea kaikkea muutakin, niin sanotusti vähemmän relevanttia. Päädyin lukemaan kaksi Trumpia ja jenkkiläistä (ääri)oikeistoa ruotivaa kirjaa, joiden lähestymistavat ovat niin erilaiset, että en voi vastustaa kiusausta vertailla niitä. Kirjoista ensimmäinen, Markku Ruotsilan Sydänmaiden kapina, on kaksikosta akateemisempi. Sydänmaiden kapina pyrkii vastaamaan kysymykseen siitä, miksi Donald Trump valittiin presidentiksi – minkälaisia historiallisesti rakentuneita äänestäjäkuntia hän onnistui houkuttelemaan taakseen? Ruotsilan lähestymistapa on varsin tyypillisen akateemista eli (suhteellisen) puolueetonta ja erittäin huolellisesti perusteltua. Jokainen pääluku päättyy siihen, kuinka Ruotsila linkittää Trumpin yhteen käsittelemänsä aihe

Haruki Murakami, Komtuurin surma

Mikael Junger on kirjoittanut yhden typerimmistä twiiteistä pitkään aikaan. Siinä hän valittelee, kuinka kirjojen ”vakioitu pituus”, noin kolmesataa sivua, on useimmiten liikaa; kuulemma kirjoittajat tuhlaavat kaikkien aikaa, kun eivät tiivistä sanottavaansa alle sataan sivuun. Tiedättekö sen ilmiön, että jos netissä kukaan puhuu lihansyömisen vähentämisestä – saati sitten kasvisyönnistä tai veganismista – vaihtoehtona oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi, jostain ilmaantuu (Venäjän hallituksen rahoittamia, kuka ties) nettitrolleja öyhöttämään, että menenpä tästä grillailemaan pekonia diesel-Saabini pakoputkella, ihan näin kiusaksi. No, ihan näin sivistystyksettömien satiaisten kiusaksi luin loppuun Haruki Murakamin Komtuurin surman , jonka sivumäärä on jotain muuta kuin ”vakioitu kolmesataa” tai alle sen. Komtuurin surman pitikin olla kesäprojektini, mutta en silti osannut odottaa millainen urakka sen lukeminen olisi. Pidän Murakamista, kuten toivottavasti kaikki tietävät, m