Siirry pääsisältöön

Haruki Murakami, Komtuurin surma


Mikael Junger on kirjoittanut yhden typerimmistä twiiteistä pitkään aikaan. Siinä hän valittelee, kuinka kirjojen ”vakioitu pituus”, noin kolmesataa sivua, on useimmiten liikaa; kuulemma kirjoittajat tuhlaavat kaikkien aikaa, kun eivät tiivistä sanottavaansa alle sataan sivuun. Tiedättekö sen ilmiön, että jos netissä kukaan puhuu lihansyömisen vähentämisestä – saati sitten kasvisyönnistä tai veganismista – vaihtoehtona oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi, jostain ilmaantuu (Venäjän hallituksen rahoittamia, kuka ties) nettitrolleja öyhöttämään, että menenpä tästä grillailemaan pekonia diesel-Saabini pakoputkella, ihan näin kiusaksi. No, ihan näin sivistystyksettömien satiaisten kiusaksi luin loppuun Haruki Murakamin Komtuurin surman, jonka sivumäärä on jotain muuta kuin ”vakioitu kolmesataa” tai alle sen.

Komtuurin surman pitikin olla kesäprojektini, mutta en silti osannut odottaa millainen urakka sen lukeminen olisi. Pidän Murakamista, kuten toivottavasti kaikki tietävät, mutta Komtuurin surma on heikkoa settiä: se on laiskasti ja alleviivaavasti kirjoitettu, siltä puuttuu paras juonikoukku, ja kyllä, 820 sivuisessa mitassaan se on liian pitkä – eikä sen takia, että Junger haluaisi sen olevan satasivuinen, vaan koska sen tarina ei kanna. (Kuinka typerä olinkaan, eihän Junger tällaisia maagista realismia edustavia romaaneja lue, vaan jenkkiläisiä buisness-self-helppiä tai muuta hänelle relevanttia tietokirjallisuutta, koska totta kai, romaanithan ovat vain lapsellista satuilua.) Ehkä Murakami on kirjailijana asetettu turhaan jalustalle eikä kustannustoimittaja tai kukaan muu uskalla sanoa, että tiivistä nyt hyvä mies, mutta Komtuurin surma on ylimittainen. Voin luvata, että jos esikoiskirjailija tarjoaisi kustantamoille Komtuurin surmaa, hän saisi vastaukseksi kirjoittajille tutuiksi käyneitä kiitti-ei-kiitti-vastauksia. Juoni on hidas, mikä on oletusarvo Murakamilta, mutta siitä puuttuu esimerkiksi romaaneissa 1Q84 tai Kafka rannalla loistanut draivi, suunta ja kelkka, johon lukija voi vaivattomasti hypätä matkaan – ei väliä, että tuo kelkka tekee älyttömiä mutkia ja loikkaa järjen yli järjettömyyteen, koska juuri siitä monet Murakamissa pitävätkin.

Komtuurin surmassa kyllä tapahtuu asioita – outojakin asioita – mutta ne hukutetaan sanamassaan. Valtaosa mittavasta sivumäärästä kuluu minäkertoja-päähahmon arkea seuratessa: toisinaan hän kokkailee sitä, joskus tätä; seuraavalla sivulla kerrataan läpi häntä opettamassa lapsia ja samassa luvussa ehditään vielä paneskellakin. Tällaisella proosalla on paikkansa, sitä tuskin kukaan kieltää, mutta sillä pitää olla joku muukin syy kuin sivumäärän kasvattaminen tai pakotettu realismin tuntu. Huolellisempi kirjoittaja sitoo päähahmon tekemät munakkaat kiinteäksi osaksi tarinaa ja hahmonkehitystä, mutta Murakamilla ne ovat vain irrallinen trivia – asia, jonka päähahmo tekee, koska hänen täytyy syödä. (Hyvä on, lopussa munakashässäkkä tulee löyhästi osaksi tarinaa, mutta se ei oikeuta niiden ylenpalttista ja päämäärätöntä käyttöä muualla romaanissa.) Lisäksi, Murakamin hahmot ovat niin kaukana aidoista ihmisistä, että he eivät niinkään ole kolmiulotteisia hahmoja kuin taustatarinoilla höystettyjä ”juonen” kuljettamisen välineitä. Tietenkin, kaikki hahmot kaikissa tarinoissa koskaan hoitavat tätä funktiota, mutta lukijan ei pitäisi silti huomata, kuinka kaikki hahmot ovat luonteiltaan samanlaisia, vain taustatarinat ja sen mukanaan tuomat salaisuudet ja motivaatiot vaihtuvat. Murakamia lukiessa tulee monesti mieleen, että hän pyrkiikin pakottamaan lukijan ei niinkään kokijan kuin analysoijan rooliin, mutta paremmissa kirjoissa hän silti kertoo helpohkosti seurattavan pintatason tarinan.

Juuri tässä on Komtuurin surman suurin ongelma: kirjasta puuttuu vertauskuvallisen ja pintatason tapahtumien välinen yhteen kietoutuminen. Kaikki on joko täynnä rautalangasta väännettyjä ”piilo”merkityksiä (ovatko ne piilomerkityksiä, jos ne selitetään lukijalle?), mikä muuttaa juonen järjettömäksi, kun loput tapahtumat ovat tasapainottamassa vertauskuvallisuutta, mikä saa arkipäiväisten toimien kuvaukset tuntumaan irrelevanteilta. Kun arkipäiväisemmissä kohtauksissa selitellään tai kuvaillaan jotain, mikä ei suoraan liity päähahmon jokapäiväiseen eloon, lukija tietää, että a-haa, tässä on nyt joku tärkeä symbolinen juttu, täytyykin pitää silmällä… Ja kun tuo symbolinen juttu selviää, se on kaikista mahdollisista tulkinnoista itsestään selvin. Spoilaan hävyttömästi kirjaa loppukappaleen verran, koska kömpelön symbolisuuden ymmärtäminen vaatii sitä – jos joku harkitsee Komtuurin surman lukemista, kannattaa hypätä suoraan loppukaneettiini. Mutta, siis: yksi avainhahmoista on idea, jonka kuollessa metafora avaa portin toiseen maailmaan, johon päähahmo tietenkin menee ja jossa hän haahuilee muutaman luvun verran, jatkuvasti spekuloiden sitä, minkä hitaimmatkin lukijat ovat tajunneet satoja sivuja aiemmin. Ja ei, idea ja metafora eivät ole hienovaraisia, vaan idea kutsuu itseään ideaksi ja metafora itseään metaforaksi. Harva muu kirjailija selviäisi tällaisesta typeryydestä: kuvitelkaa nyt vaikka, että kirjoittaisin romaanin siitä, miten taitelija matkaa kirjaimellisesti metaforien maailmassa, juo vertauskuvajoesta ja maksaa joen ylittämisestä huppupäiselle, kasvottomalle miekkoselle, milloin hän ylittää rajapinnan olevan ja olemattoman välillä. Jos joku kustantaja julkaisisi sen, kriitikot repisivät sen palasiksi – ja syystäkin! Mutta ei, Murakami on liian iso nimi siihen.

Komtuurin surmassa ärsyttää eniten se, että kaiken seassa on hyvä tarina, mutta se on hukutettu rautalangasta vääntämiseen ja ylenmääräiseen sivumäärään. Pituuden puolittamisella, huolellisemmalla proosalla (useita kertoja huusin turhautumistani ääneen, kun Murakami päähahmokertojan äänellä tiivisti täysin tarpeettomasti toisen hahmon sanoman) ja pintatason ja vertauskuvallisuuden onnistuneemmalla yhteen kietomisella Komtuurin surma voisi olla erinomainen kirja. 1Q84 on noin tuplasti pidempi kuin Komtuurin surma, mutta koska se on rakennettu niin paljon huolellisemmin ja, jos muistikuvani eivät kuseta minua, kirjoitettu paremmin, sen lukee puolessa siitä ajasta, mikä Komtuurin surman kahlaamisessa menee.

Mikä vittu tässä kesässä on, kun vastaani on tullut lähes yksinoikeudella paskoja kirjoja? Suositelkaa nyt jotain parempaa, en osaa näemmä enää itse valita luettavaani.

Kirjan muuhun tasoon nähden kohtuuttoman hyvä aloituskappale Juha Myllärin suomennoksena:
Kun heräsin tänään lyhyiltä päiväuniltani, edessäni oli kasvoton mies. Hän istui tuolilla vastapäätä sohvaa, jolla olin nukkunut, ja tuijotti minua kuvitteellisilla silmillään. (s.7)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Joe Hill, The Fireman

Tällä kertaa blogitekstini on hitusen toisenlainen: toisin kuin jokaisen aiemmin käsittelemäni kirjan kohdalla, en lukenut Joe Hillin The Fireman ia loppuun. Luin ensimmäiset noin 150 sivua, kunnes totesin kyllästyneeni niin lopullisesti, että siirryn mieluummin johonkin muuhun kirjaan. Suurin syy kyllästymiseeni oli kirjan kokonaisvaltainen tylsyys, mutta ei tapahtumien puuttumisen, vaan niiden tavanomaisuuden ja ennalta-arvattavuuden takia. Ensimmäisen sadan sivun aikana yhteiskunta, sellaisena kuin se on, tuhoutuu, tai ainakin sirpaloituu sairaiden ja terveiden klikkeihin – päähahmo Harper on saanut tartunnan taudista, mutta yrittää vältellä kohtaloaan (kuolemaa joko taudin tai terveiden toimesta), koska hän on raskaana. Tähän päälle psykoottinen aviomies, joka on puuduttavan yksiulotteinen, ja jos aluksi hänen käytöksensä on laskettavissa vain hysterian piikkiin, pian Harper huomaa miekkosen olleen aina totaalipaskiainen ilmeisesti sen takia, ettei kirjassa saisi olla liikaa mor...

Petri Silas, Alexi Laiho - kitara, kaaos & kontrolli

Olen useassa eri asiayhteydessä maininnut, että Children of Bodomin musiikki, etenkin yhtyeen kolmoslevy Follow the Reaper (2001), on vaikuttanut kehitykseeni niin musiikkimakuni kuin persoonallisuuteni tiimoilta enemmän kuin mikään muu taide- tai viihdetuote. Lähimmäs pääsee David Eddingsin Belgarionin taru -fantasiakirjasarja, mutta Eddingsin kirjat olisivat luultavasti jääneet lukematta, mikäli en olisi koskaan hurahtanut metallimusiikkiin, mikä puolestaan tapahtui Bodomin musiikin kautta. Kovimmat Bodom-fanivuoteni ovat takana päin, mutta myönnän silti jännittäneeni Alexi Laihon haastattelemista armon vuonna 2019 ja kyllähän miekkosesta tehty elämänkerta oli luettava tuoreeltaan. Alexi Laiho – kitara, kaaos & kontrolli on pinnallinen elämänkerta miekkosesta, jonka elämästä voisi saada paljon mehukkaammankin kirjan. Liekö ratkaisun takana managementti, kustantamo, Laiho itse tai kirjan haastatteluista kokoon parsinut Petri Silas (tai kaikki/jotkin mainituista), mutta ...

Essee: hyvä kirja ja huono leffa vai hyvä kirja ja hyvä leffa?

Tällä kertaa kirjablogissani on hieman erilainen teksti: pidempi essee, jonka aiheena on kirjojen adaptoiminen elokuvamuotoon. Kimmoke tekstiin syntyi eilen, kun kävin katsomassa uunituoreen IT -elokuvan, joka sujahti välittömästi viiden parhaan Stephen King -filmatisoinnin joukkoon. Elokuvan jälkeen aloin miettiä miksi juuri tämä filmatisointi oli ja on niin hyvä, kun vain kuukausi aiemmin ilmestynyt Musta torni -filmatisointi oli silkkaa kusipaskaa – miksi siis pantata pähkäilyjä itselläni, vaan mikä estää heittämästä niitä kirjallisessa muodossa blogiin? Oma blogi ja tulos- ja tyylivastuu ovat vain itselläni, joten tässä tätä nyt olisi. Hieman taustaa: ei pitäisi tulla yllätyksenä melkein kenellekään, että Stephen King on minulle kenties tärkein kirjailija – ainakin, kun mittarina käyttää vaikutusta omaan kirjoittamiseeni ja, vähemmän, lukemiseeni. Lukioikäisenä luin Painajaisen ( ’Salem’s Lot , 1976) ja se oli ihan hyvä, joten päätin lukea lisää Kingiä ja lisää ja lisää. V...